На днешната дата - 28 октомври, православната църква почита паметта Св.

...
На днешната дата - 28 октомври, православната църква почита паметта Св.
Коментари Харесай

Вижте кой празнува днес своя имен ден...

На днешната дата - 28 октомври, православната черква почита паметта Св. великомъченица Параскева. Имен ден имат всички, носещи хубавите имена Параскева, само че още Лъчезар и Лъчезара.

Параскева се родила в фамилията на благочестиви християни от Икония, Мала Азия. Била единствена щерка и наследила огромно благосъстояние.

Но християнската ѝ нравственост я правела безразлична към земните богатства и изкушения.

Затова девойката се отдала на непретенциозен и преклонен живот. Раздала наследството си за облекла на голите, за храна на бедните и гладните, за заслон на странниците.

Това провокирало завист и злоба у съгражданите ѝ езичници. И когато през 303 година почнали гоненията против християните, заловили Параскева. И я изпратили на съд, с цел да дава отговор за делата си.

Но съдията бил запленен от хубостта на девицата. Опитал се с богатство думи да я склони да се отхвърли от вярата си.Поискал я за своя брачна половинка.

Боголюбивото момиче било готово на всевъзможни премеждия, само че не и да престъпи Божиите закони. Разгневеният арбитър заповядал да бият грубо непокорната християнка.

А Бог лекувал раните на мъченицата и ѝ давал невероятна мощ.
 image2_16x9.png Хороскоп за ЕСЕН 2022: какво да очаквате съгласно зодията си На фокус
Един ден ненадейно за всички Параскева поискала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае. Но вместо това, тя с взор и молитва съборила идолите и те се разпилели.

Обезумял от изтощение, съдията заповядал да изгорят мъченицата на клада.

А когато видял по какъв начин огънят гали полумъртвото ѝ тяло, наредил да отсекат главата на мъченицата с меч. Така приключил славния живот на св.великомъченица Параскева.

Църквата отбелязва паметта и на св.мъченици Тарентий и Неонила и на преподобни Стефан Саваит.
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР